– Jeg sto på toppen av Klokkerbakken og skjønte ikke hvordan jeg skulle få med meg beina nedover

Tone Ulfsten (60) bruker personlig trener for å holde smertene i sjakk.

– Har man ikke helsa, har man ingenting. Ikke vent på varsel fra legen. Begynn å tren nå, er hennes oppfordring.

Hele livet har Tone vært aktiv og opptatt av å holde seg i form. Hun er vokst opp på 80-tallet, og hadde aerobicsdronningen Jayne Seymour Fonda som forbilde. Hun elsket intervalltreninger, lange joggeturer og løping.

Men plutselig en dag sa det stopp.

Midt i intervalltreningen i en oppoverbakke tilbake i 2012 vrir kneet seg og gjør fryktelig vondt.

– Jeg jobbet i hjemmesykepleien på det tidspunktet og måtte gå med krykker på jobb. Det var ikke ideelt, mimrer Tone.

I flere måneder har hun vondt i kroppen. Så vondt at legene vurderer operasjon.

Det viste seg at hun hadde fått artrose.

– Jeg fikk time hos fysioterapeut og beskjed fra legen om at jeg måtte dra hjem og trene.

Investerer i egen helse

Og trene gjorde hun, men etter flere treningstimer med fysioterapeut følte ikke Tone seg noe bedre. Hun begynte å kjenne på tap av motivasjon og smertene ble ikke stort bedre.

– Jeg trengte ny motivasjon og nye utfordringer, og bestemte meg for å prøve personlig trener (PT) på Sense. Etter jeg begynte med PT fungerer jeg optimalt i hverdagen og har ingen smerter, stråler Tone.

Hun erkjenner at å investere i personlig trener kan være dyrt. Men syns det er noe alle burde prøve ut.

– Jeg liker ikke å se på det som en utgift, men heller som en investering. Det er viktig å investere i egen helse. Trening er dyrt, men hadde jeg blitt ufør, hadde det blitt mye dyrere for meg.

Å ha en personlig trener, er å ha en trygghet. Noen som kan vise deg øvelsene, sjekke at du gjør dem riktig, motivere deg og holde deg på riktig kurs, slik at du når målene dine.

Trente vekk smertene med styrketrening

Tidligere var Tone forsiktig med å trene hardt på grunn av smertene. Det viste seg at det ikke var noen grunn til.

– I 2021 fikk jeg store smerter og måtte gjennom ny runde med ortoped. Det var da jeg fikk beskjed om å trene hardt. Å trene for livet.

Hun var overrasket over beskjeden hun fikk.

– Jeg trodde man måtte være forsiktig når man hadde smerter, men det viser seg å være feil, man må trene hardt for å trene opp musklene rundt leddene, forklarer Tone.

Hun er helt tydelig på at hvis det ikke hadde vært for den harde treningen hadde hun ikke vært i jobb i dag

– Jeg husker at på mitt verste sto jeg på toppen av Klokkerbakken, og hadde så store smerter at jeg ikke visste hvordan jeg skulle få med meg beina ned bakken.

Nå har jeg faktisk begynt å løpe på tredemølle i tillegg til styrketreningen. Hadde noen sagt til meg for tre år siden at jeg skulle løpe på mølla, hadde jeg bare ledd av dem, smiler Tone.

Styrketrening i kombinasjon med kondisjonstrening har blitt redningen hennes. Nå er hun smertefri og kan leve et normalt liv.

– Mange tenker nok at øvelser som for eksempel markløft er skummelt, hvis man har vondt i ryggen, men det er ikke det. Og det er heller ikke bare for ungdommen. Alle har godt av å trene og holde seg i form. Jo tyngre jeg kan løfte, jo bedre er det og mer gøy er det, syns jeg.

Hun er også opptatt av å formidle at det ikke kun er menn som kan løfte tungt.

– Mange har den misoppfatningen at man får store, bulende muskler av å trene hardt og løfte tungt, men det er feil. Man har godt av å trene tungt som dame også, forsikrer Tone.


En gåtur er ikke nok

Tones favorittøvelser er markløft og pull ups. Hun er på trening tre ganger i uka. Mange spør seg hvor hun får all energien og overskuddet fra.

– Det er ikke alltid jeg har like mye energi, men jeg får energi når jeg trener. Hadde jeg ikke trent, hadde jeg fått tilbake smertene. Jeg må trene for å holde meg smertefri. Det gir motivasjon.

Tone sier hun kjenner mange som tror det er nok å gå en tur eller to i uka. Det er hun tydelig på at det ikke er.

– En gåtur er vel og bra det, det er kjempefint å få luft, men det er ikke nok. Man må tørre å utfordre seg selv litt. Tørre å løfte og kjenne at man blir sliten. Ofte blir man mindre aktiv jo eldre man blir, det kan føre til helseproblemer.

Tone anbefaler alle å benytte seg av personlig trener, slik at man er sikker på at man ikke gjør øvelsene feil.

– Det hjelper ikke med lange økter, hvis man ikke trener riktig, da får man ikke noe ut av treningen. En PT kan hjelpe og støtte deg hele veien. PT-ene her på Sense er fantastiske. Alle vil det beste for deg, stråler Tone.

Vi er her for deg og vil at du skal lykkes

For eier og driver av Sense Kongsberg, Wenche Aasmundsen, er det viktig å ha kvalifiserte personlige trenere med høy kompetanse.

– Du skal føle seg trygg når du går inn døra hos oss. Trygg på at vi har kunnskapen til å ta deg godt imot, og legge til rette for det du trenger fra treningen. Vi er her for at du skal lykkes. Vi heier på, og bryr oss om deg! Forteller Wenche engasjert.

Wenche Aasmundsen er tydelig på at trening er for alle. Alle aldere og uansett funksjonsnivå.

– Vi hjelper deg med å tilrettelegge øvelsene, slik at de passer for deg. Man trenger ikke være god til å trene, for å begynne på et treningssenter. Du blir god av å komme hit, forklarer Wenche.

Hun anbefaler alle å tørre og spørre om tips, råd og veiledning hvis man lurer på noe.

– Det er ikke sånn at alle på et treningssenter er topptrente. Her har vi plass til alle. Og alle må begynne et sted, det er ikke flaut å måtte spørre om hjelp. Du trenger bare å møte opp, det er det viktigste, resten fikser vi, smiler Wenche.

– Er det noe man bør tenke på før man går i gang med treningen?

– Det som er viktig er å ta hensyn til vondter, og ikke kjøre på, uten å vite hva man driver med, da kan man risikere å skade seg mer, eller gjøre skadene man allerede har, verre. Derfor er det viktig å snakke med oss å få veiledning, før du går i gang med treningen. Vi kan skreddersy og legge opp et program som passer akkurat til deg.