Tore (78) begynte å trene i voksen alder: – Jeg tenkte at jeg ikke hadde noe på et treningssenter å gjøre

Pensjonist Tore Kristoffersen (78) løfter 150 kilo i markløft og trener tre ganger i uka, men det har ikke alltid vært sånn.

Tore har et langt yrkesliv bak seg. Han har hele tiden vært aktiv i jobben, men aldri trent på et treningssenter. Han tenkte som mange andre:

– Der har ikke jeg noe å gjøre. Jeg har aldri hatt noen ambisjoner om å trene og tenkte at det ikke var noe for meg.

La på seg 10 kilo

Da han ble pensjonist la han på seg ti kilo på et år. Det syns han ikke noe om.

– Jeg merket at helsa ble dårligere, jeg fikk mer vondt i kroppen og tenkte at jeg måtte gjøre noe, så jeg begynte å gå.

Tre kvarter hver formiddag gikk han raske gåturer i nabolaget.

– Jeg gikk ned ni kilo på 1,5 måneder, men merket at kroppen ikke var helt på lag. Jeg hadde gått ned i vekt, men også mistet mye muskler.  

På en av de mange gåturene møtte han tilfeldigvis på fastlegen, som mente at nå hadde han gått bort alle musklene.

– Da bestemte jeg meg for å gi treningssenter en sjanse, og prøve styrketrening.

Måtte overkomme dørstokkmila og frykten for treningssenteret

Tore innrømmer at dørstokkmila var lang.

– Da jeg gikk inn døra her første gangen gruet jeg meg veldig, og var spent. Jeg tenkte at jeg ikke hadde noe her å gjøre, men der tok jeg jammen feil, smiler Tore.

Tore begynte å trene styrke som 69-åring i 2014, uten å kunne navnet på en eneste øvelse. Han løftet 40 kilo på det meste. Fem år senere, i 2019 løftet han 150 kilo markløft for første gang.

– Jeg hadde ikke noe tro på at dette var noe for meg, men nå er jeg her og trener halv åtte om morgen tre ganger i uka og stortrives.

– Ikke nøl – bare kom i gang

Tore er glad for at han begynte å trene, og oppfordrer alle som nøler til å slutte med det, og bare komme i gang.

– De som sitter hjemme og tenker at de ikke har noe på et treningssenter å gjøre, de tar helt feil. De burde absolutt komme. Treningssenter er for alle.

– Det høres kanskje klisje ut, men jeg har fått et helt nytt liv med trening. Jeg merker at jeg har fått mye mer energi og blitt en annen, bedre versjon av meg selv. Tidligere gruet jeg meg til å måke gårdsplassen, nå våkner jeg av meg selv klokka halv seks, spretter opp og er klar for dagen og måkingen går som en lek.

En ny og forbedret livskvalitet

Han merker at helsefordelene ved trening er mange.

– Før jeg begynte å trene hadde jeg ofte vondt i ryggen og slet med artrose i begge knær. Nå har jeg aldri vondt i ryggen og merker at knærne har blitt mye bedre. Jeg har en helt annen livskvalitet nå, etter jeg begynte med styrketrening. Før var dørstokkmila lang, nå får jeg nesten dårlig samvittighet hvis jeg ikke kommer meg på trening, ler Tore.

Han er også tilbake i arbeidslivet og løfter tungt på jobb hver eneste dag.

– Det er mye tunge løft på jobb, det hadde nok ikke gått like lett, hvis det ikke var for treningen. Det eneste jeg angrer på, er at jeg ikke begynte med styrketrening tidligere.  

Vi har alle begynt et sted – Trening er for alle

Wenche Aasmundsen, eier og driver av Sense nikker enig. Hun tror mange kjenner på de samme følelsen som Tore kjente på, da han skulle begynne å trene for første gang.

– Det er nok mange som syns at et treningssenter er veldig skummelt, og tror det bare finnes topptrente mennesker innenfor veggene her. Men sannheten er at vi alle har begynt et sted. Vi alle har ulike mål og forventinger, og vi trenger ikke alle løfte 150 kilo i markløft, det beste er å bare komme i gang, og finne øvelser og treningsformer du liker. Her er alle velkomne, vi legger opp treningen etter ønsker og behov, forteller Wenche engasjert.

Ikke sitt hjemme i sofaen og vent på motivasjon

Hun sier at hun ofte hører mennesker som sier de sliter med å finne motivasjonen for å dra på trening.

– Jeg tror det er veldig mange som sitter hjemme i sofaen og venter på motivasjonen til å begynne å trene, men motivasjonen finner man ikke der. Særlige mange pensjonister, sier at «om jeg bare hadde vært i form», men man kommer ikke i form av å ligge på sofaen.

Tore er enig, han oppfordrer alle til å begynne på treningssenter, og får ikke skrytt nok av lokalet, personalet og fasilitetene på Sense.

– Det er så godt samhold her. Man kan få hjelp til alt og det er ikke flaut å spørre om det er noe man lurer på. Personalet er vennlige og hjelpsomme og de andre på senteret er helt fantastiske.

– Ofte trener jeg sammen med gutter i 20-års alderen og de har lært meg mange nye øvelser. De heier på meg og hjelper meg med å nå målene mine. Det hender en sjelden gang at jeg ikke har lyst til å dra på trening, men jeg har aldri angret når jeg først har kommet meg inn døra her. Jeg tror man lever lengre og får et bedre liv med trening.